Geschiedenis

De ontstaansgeschiedenis van Apple

Op 1 april 1976 werd Apple Computers, Inc. Door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak. Jobs was ten tijde van de oprichting fruitariër, hij at alleen fruit. Zo kwam hij op de naam Apple. Jobs en Wozniak bleven bij het bedrijf betrokken. Na onenigheid over het crediteuren en debiteurenbeleid verkocht Wanyne zo’n 8 weken na de oprichting van Apple zijn aandeel in het bedrijf voor nog geen $1000,00.

Eerste stappen

Het eerste product van Apple was de Apple I personal computer kit, welke met de hand werd gemaakt door Steve Wozniak. Dit product werd in juli 1976 gelanceerd voor een verkoopprijs van $666,66. Er werden er in totaal 200 verkocht, vanwege de grote hoeveelheid handwerk staakte Apple de verkoop in oktober 1977. Op dit moment worden de Apple I’s als verzamelobject gezien. Mike Markkula werd voor de ontwikkeling en productie van de opvolger van de Apple I aangetrokken. Hij werd aangetrokken om in het bedrijf te investeren en deed dat met $80.000 van zijn eigen vermogen en leende daarnaast nog $170.000 aan het bedrijf. Op 16 april 1977 werd de Apple II gelanceerd. De Apple II kwam met een kleurenkaart en open architectuur, het apparaat werd voor de zakelijk markt interessant vanwege het spreadsheet programma VisiCalc. De Apple II werd een groot succes en hier werden meerdere varianten van gemaakt. In 1993 werd het apparaat uit de handel gehaald nadat er zo’n 5 tot 6 miljoen van waren verkocht. De Apple III werd geïntroduceerd in mei 1980. Deze had veel stabiliteitsproblemen en hierdoor raakte Apple’s reputatie beschadigd. Het apparaat werd gediscontinueerd en de verkoop van de Apple II bleef doorgaan.

De Macintosh, het eerste succes

De eerste succesvolle computer met grafische user interface, de Macintosh, werd door Apple in 1984 geïntroduceerd. Aanvankelijk was deze computer geen groot succes. Toen de eerste laaggeprijsde laserprinter en een DTP softwarepakket op de markt kwamen werd de Macintosh een groter succes, met name onder ontwerpers. De verkopen bleven echter achter en het bestuur van Apple beschouwde de Macintosh als een flop. Het bestuur besloot Jobs minder vrijheid te geven met betrekking tot het lanceren van niet geteste producten. Er ontstond een strijd tussen het bestuur en Jobs, vervolgens nam Jobs ontslag en startte NeXt Inc. Apple zette door met de verkoop van de Macintosh en tevens werd de Powerbook geïntroduceerd, een soort laptop welke een groot succes werd. Apple introduceerde na de Macintosh nog drie verschillende lijnen maar deze flopten alle drie. Verschillende producten van Apple bleven floppen en ondertussen werd concurrent Microsoft steeds groter. Apple klaagde Microsoft nog omdat een GUI die het bedrijf gebruikte veel op dat van Apple leek. Door de rechter werd in deze jarenlang durende rechtszaak nooit uitspraak gedaan. , in 1997 gaven beide bedrijven elkaar licenties om elkaars producten te gebruiken.

Apple kocht ondertussen ook NeXt, het bedrijf dat was opgericht door Steve Jobs. Jobs werd weer werkzaam bij Apple als adviseur. Niet veel later verving hij CEO Gil Amelio. Door Jobs werd in 1998 de iMac geïntroduceerd, de nieuwe Macintosh. Tussen 1998 en 2002 werden er door Apple veel bedrijven gekocht die zich op de ontwikkeling van software voor videobewerking en muziek richtten. Dit leidde tot producten als iMovie en iLife, de introductie van de i voor hun producten werd door Apple doorgezet.

Opening van Apple Stores

De eerste Apple Stores werden geopend in 2001, in datzelfde jaar werd de eerste digitale muziekspeler geïntroduceerd: de iPod. In 6 jaar werden er zo’n 100 miljoen exemplaren van de iPod verkocht. In 2003 werd de iTunes store gelanceerd. Hier konden gebruikers van een iPod muziek downloaden.
In 2007 werd door Apple de iPhone geïntroduceerd. Met deze smartphone ging Apple de strijd aan met Blackberry en Nokia. Het toestel werd direct een groot succes, Apple kon de vraag van consumenten nauwelijks aan. In zo’n 3 jaar tijd verkocht Apple zo’n 60 miljoen iPhones. Dat Steve Jobs met gezondheidsproblemen kampte en hierdoor een half jaar niet aanwezig kon zijn werd door Apple begin 2009 bekendgemaakt. In 2010 werd de iPad gelanceerd, Apple’s eerste tablet. Het was de zoveelste hit die Apple op de markt bracht, in de eerste week werden er al zo’n 500.000 exemplaren van verkocht.
Op 25 augustus 2011 wordt door Apple bekendgemaakt dat Steve Jobs als CEO van Apple aftreedt. Wel wil hij aanblijven als Chairman of the Board. Na een lang ziekbed overlijdt Steve Jobs op 5 oktober aan de gevolgen van kanker.

Na de lancering van de eerste iPhone en de iPad kwam Apple in de loop der jaren met diverse opvolgers en nog steeds zijn deze apparaten zeer populair en net als Apple’s laptops, de Macbooks, niet meer weg te denken.