Besturingssysteem

Apple’s besturingssysteem

Het mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad, iPod Touch en Apple TV is iOS. Dit besturingssysteem wordt ontwikkeld door Apple. iOS is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Zelfs wie nog nooit een iPhone, iPad of iPod Touch heeft aangeraakt weet direct hoe deze werkt. Het beginscherm is eenvoudig en oogt overzichtelijk en aantrekkelijk. Apple ontwikkelt de hardware en het besturingssysteem, dit maakt dat alles perfect samen werkt. Apps op bijvoorbeeld de iPhone maken optimaal gebruik van alle hardware voorzieningen zoals de draadloze, antennes, de versnelde grafische weergave, de dual-core processor en meer. iOS biedt de gebruiker daarnaast veiligheid. Vanaf het moment dat het apparaat wordt aangezet zullen voorzieningen in de hardware, firmware en in het besturingssysteem het apparaat beveiligen.

iOS is ook het platform voor zeker meer dan een miljoen mobiele apps waar er iedere dag velen bijkomen. Iedere app begint met het juiste DNA. De apps zijn te vinden op een centrale plaats, de App Store. Met hetzelfde account als de gebruiker gebruikt voor iTunes kunnen apps worden gevonden, bekeken en gedownload. De App Store is altijd aanwezig op het iOS apparaat. Daarnaast bevat iOS vele toegankelijkheidsvoorzieningen. Zo kunnen mensen met een handicap ook alles uit hun iPhone of ander Apple apparaat met iOS halen. Zo is er een ingebouwde VoiceOver-schermlezer aanwezig en begeleide toegang is mogelijk. Met de schakelbediening functie kunnen personen met beperkte motorische of fysieke vaardigheden het apparaat bedienen. Ook monogeluid, vereenvoudigde schermgebaren, video afspelen met bijschriften en dynamische schermvergroting behoren tot de iOS mogelijkheden.
Een iOS update is altijd gratis. De update is draadloos te downloaden op de iPhone, iPad of iPod Touch op het moment dat deze uitkomen. Het apparaat geeft zelf een seintje wanneer de update beschikbaar is.

iOS 7

De huidige versie van het besturingssysteem van Apple is iOS 7. Tijdens de WWDC op 10 juni 2013 is iOS 7 door Apple geïntroduceerd en deze werd uitgebracht op 18 september 2013. Het is het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld en bevat ook vele nieuwe functies. Op het moment van verschijning gaf de nieuwe iOS versie zeker wat te weeg. Apple introduceerde naast diverse nieuwe functies ook een compleet nieuw design. Het iOS-apparaat ziet er door dit nieuwe design anders uit dan voorheen het geval was. iOS 7 is ontworpen om optimaal gebruik te kunnen maken van de geavanceerde technologieën welke zijn ingebouwd in de hardware van Apple. Daarbij ziet het systeem er goed uit en werkt het geweldig.
Op 2 juni 2014 werd ook iOS 8 door Apple gedemonstreerd. Deze nieuwste update van het besturingssysteem zal in de herfst van 2014 voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Tot aan die tijd kan de bètaversie alleen nog door ontwikkelaars worden gebruikt.